Porotos

Description

Los porotos son un tipo de frijol que se cultiva en todo el mundo. Son una fuente importante de proteínas y se usan ampliamente en la cocina de muchos países. Los porotos se pueden cocinar de muchas maneras diferentes, incluyendo en sopas, guisos y ensaladas. Además, los porotos también son ricos en nutrientes, incluyendo hierro, calcio y vitaminas B y E. Los porotos pueden ser rojos, negros, verdes o amarillos, y su textura y sabor varían según la variedad. Al elegir porotos, es importante buscar frijoles frescos, con piel integra y sin signos de moho o putrefacción.

Nomenclature

Common Name

Name Porotos
Cultivar
Variety

Botanical Name

Family Fabaceae
Genus Phaseolus
Species Phaseolus vulgaris

Planting Guide

J F M A M J J A S O N D
Sow Indoors
Sow Undercover
Sow Outdoors

Cultivation

Time from sowing until...

Germination5 Days
Bloom/Harvest3 Months

Size

Height1 Meter
Width 40 Centimeter

Spacing

Between Plants30 Centimeter
Between Rows50 Centimeter
Sowing Depth1 Centimeter
Thin to..1 Centimeter

Hardiness

Hardy

Other Notes

Plot Sowing Date Bloom/Harvest Start

Light

Prefers / Can Tolerate

Full Sun | Full Sun / Partial Shade

Moisture

Prefers / Can Tolerate

Dry / Free Draining | Average | Moist

Temperature

Prefers / Can Tolerate

Low 10 Celsius High 35 Celsius

Wind

Prefers / Can Tolerate

Light Winds / Some Shelter | Light Winds / Very Sheltered | Little / No Wind

Soil Type

Prefers / Can Tolerate

Loam | Clay | Peat | Silt

Soil Chemistry

Prefers / Can Tolerate

4.5+ 4.5 5.0 5.5 6.0 6.5 7.0 7.5 8.0 8.+
Very Acid Very Acid Acid Acid Slightly Acid Neutral Slightly Alkaline Alkaline
The soil pH is a number that describes how acid or alkaline your soil is. A pH of 7.0 is considered neutral. An acid soil has a pH value below 7.0 and above 7.0 the soil is alkaline. You may need a soil testing kit to assess this accurately.